De bruggen van Boedapest

Boedapest is een stad die letterlijk met elkaar verbonden is door herinneringen aan de rijke geschiedenis. Het vreedzame Boeda en het levendige Pest, anders gescheiden door de prachtige rivier de Donau, worden verenigd door acht prachtige bruggen. Elke brug draagt ​​zijn eigen unieke verhaal dat een blik in het fascinerende verleden van Boedapest onthult, en elke structuur biedt een ander uitzicht om de schoonheid van de omliggende stad te bewonderen.

Széchenyi Kettingbrug

Begin met het verkennen van de bruggen van Boedapest en ga naar de meest beroemde brug in de stad: de Széchenyi Kettingbrug (Lánchíd). De Kettingbrug overspant de Donau tussen Clark Ádám tér in Boeda en Roosevelt in Pest en was de eerste brug om Boeda en Pest permanent met elkaar te verbinden. Tijdens de bouw werd de brug beschouwd als een van de wonderen van de wereld. De brug hangt aan ijzeren kettingen, vandaar de naam, en wordt vastgehouden door de twee classicistische pieren.

De oude pontonbrug

Voorafgaand aan de constructie van de Kettingbrug was er een pontonbrug over de rivier die de doorgang mogelijk maakte van de lente tot de herfst. Tijdens de winter bevroor de rivier en pas dan was oversteken mogelijk. Dit was geen betrouwbare verbinding tussen Boeda en Pest, omdat abrupte weersveranderingen ertoe leidden dat mensen na het oversteken soms aan één kant vastzaten. In 1820 moest graaf István Széchenyi een week wachten om de begrafenis van zijn vader te bezoeken. Die ervaring leidde ertoe dat hij besloot dat er een permanente brug moest worden aangelegd. Hij werd een belangrijke voorstander van het project en uiteindelijk richtte hij een maatschappij op om de brug te financieren en te bouwen.

Margaretha brug

De tweede te bouwen brug was de Margaretha brug (Margit híd), een ijzeren constructie met veel stukken die in Frankrijk werden gemaakt en met de trein naar Boedapest werden vervoerd. De brug werd tussen 1872 en 1876 gebouwd en leidt naar het Margaretha eiland, een populaire toeristische bestemming en een geweldige bestemming na zonsondergang.

Catastrofe tijdens WO II

In 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, vernietigde een explosie de oostelijke kant van de Margaretha brug en doodde ongeveer 600 burgers en 40 Duitse soldaten. Veel van de originele staalconstructie is uit de rivier getild en verwerkt tijdens de wederopbouw.

Árpád brug

Je kunt ook het Margaretha eiland bereiken door de Árpád brug (Árpád híd) te nemen, het is de op één na langste brug van Boedapest. Hoewel de bouw begon in 1939, werd het pas in 1950 voltooid als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk werd het de Stalin brug genoemd, maar dat werd later veranderd in Árpád, ter ere van de leider van de Hongaarse kolonisten in 896.

Elizabeth Brug

Je zal zeker wat tijd vrij willen maken om de schoonheid van de Elizabeth brug te bewonderen (Erzsébet híd). Het is de elegantste brug in Boedapest. Deze originele decoratieve hangbrug werd gebouwd tussen 1897 en 1903. Het is erkend als de langste brug ter wereld, schade in de Tweede Wereldoorlog heeft de brug onherstelbaar beschadigd. Tussen 1960 en 1994 werd een nieuwe brug gereconstrueerd, die de enige brug in Boedapest was die niet in zijn oorspronkelijke vorm kon worden herbouwd. De brug werd vernoemd naar Koningin Elisabeth (echtgenote van de Habsburgse keizer Franz Joseph), die veel meer van Hongarije hield dan van Oostenrijk. Je kunt haar bronzen beeld zien in een kleine tuin aan de Boeda zijde van de brug.

Vrijheidsbrug

Je weet dat je de Vrijheidsbrug (Szabadság híd) hebt gevonden als je de ‘Turul’ vogel, de mythische vogel van Hongarije, bovenop elk van de pilaren ziet staan. Ook wel bekend als de kortste brug van de Boedapest bruggen. De Vrijheidsbrug overspant de Donau tussen Gellért tér en Fővám tér. De brug werd gebouwd tussen 1894 en 1896. Deze brug werd officieel voltooid toen keizer Franz Joseph de laatste invoegde zilveren klinknagel in de ijzeren structuur zette.

Petőfi brug

Trek je dansschoenen aan en loop over de Petőfi brug (Petőfi híd) om de hipste pubs en horecagelegenheden van Boedapest te bezoeken. Er zijn verschillende populaire openluchtbars te vinden. Het werd gebouwd tussen 1933 en 1947 en verbindt het zuidelijke uiteinde van Pest’s Grand Boulevard met de campussen van de technische universiteit in Boeda. De brug is oorspronkelijk vernoemd naar Miklós Horthy, maar werd later omgedoopt tot Petőfi brug ter ere van een grote Hongaarse dichter.

Rákóczi brug

Kunst- en theaterliefhebbers zullen waarschijnlijk de Rákóczi brug (Rákóczi híd, voorheen bekend als Lágymányosi híd) bezoeken, want het einde van de brug is de locatie van het nieuwe Hongaarse Nationale Theater en het Paleis van de Kunst. De brug werd ingewijd in 1995. Het unieke verlichtingssysteem maakt gebruik van spiegels op de rode kolommen om het licht gelijkmatig over de rijbaan te verspreiden.

De Megyeri brug

De Megyeri brug is de nieuwste brug in Boedapest (Megyeri híd), en ook de langste. Het vormt een boog over de rivier de Donau op het meest noordelijke punt van de stad, het vertegenwoordigt de eerste rivierbrug met kabelbrug van Hongarije en functioneert als onderdeel van de snelweg in Boedapest.

De beste uitzichten over de Boedapest bruggen

De architectuur van de Boedapest bruggen zelf kan worden bewonderd vanuit panoramische uitkijkpunten zoals de Gellért heuvel of de burcht heuvel, of door een schilderachtige riviercruise langs de Donau te maken. Als je eenmaal de spannende Boedapest bruggen hebt gezien die de stad verbinden, verken dan de verbluffende architectuur en fascinerende geschiedenis van Boedapest, bezoek onze pagina’s over Boedapest bezienswaardigheden om ideeën te krijgen over waar je kunt beginnen.